Fortenova nije objavila financijsko izvješće za 2022., prekršila je zakon

Fortenova funkcionira. Pogledajte rezultate. Fortenova ima jako dobre rezultate po ovome što je objavljeno javno. Pogledajte njihove dobiti, pogledajte funkcioniranje. Na vlasnicima, na upravi je da traže rješenja koja su njima u korist, a dobra su i za hrvatsko gospodarstvo.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, 14.6.2023.

Fortenova je dioničko društvo od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. To slijedi iz odredbi lexa Agrokor, koji je donesen “radi zaštite održivosti poslovanja” društava koja svojim poslovanjem “utječu na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost u Republici Hrvatskoj”.

S obzirom na važnost tog poslovnog sustava, zbog čije je insolventnosti država 2017. intervenirala donošenjem posebnog zakona, zanimljivo je da je u javnom medijskom prostoru izostala bilo kakva vijest o činjenici da niti Fortenova niti brojna društva u njezinom vlasništvu nisu ispunili zakonsku obvezu javne objave financijskih izvještaja. Štoviše, kada je Rimac Group počinio isti prekršaj prošle godine, to je bila nacionalna vijest.

Ograničena (ne)odgovornost

Ograničena odgovornost društva kapitala i stečajni zakon predstavljaju državne intervencije u vlasnička prava vjerovnika (zaposlenika, dobavljača i kreditora). Vjerovnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja iz osobne imovine vlasnika takvih društva. Vlasnici društva kapitala ne odgovaraju za njihove obveze osim u iznimno propisanim slučajevima. U pravilu, najviše što mogu izgubiti je ulog u temeljni kapital.

Zauzvrat, zakon pruža vjerovnicima zaštitu tako što su vlasnicima i upravi društva propisana određena ograničenja i obveze. Primjerice, ne smije se protupravno isplatiti dobit na način koji oštećuje vjerovnike društva. U Europskoj uniji, jedna od obveza uključuje i javnu objavu godišnjih financijskih izvještaja.

Fortenova, Konzum i druge tvrtke iz tog poslovnog sustava trebale su do 30. lipnja dostaviti Financijskoj agenciji revidirane financijske izvještaje za prošlu godinu radi javne objave. Konzum ih je predao tek 15. rujna, a izvještaji Fortenove nisu objavljeni do dana pisanja ovog članka.

Kako doznajemo iz Fine, Fortenova nije dovršila evidentiranje nestandardne dokumentacije, koja uključuje bilješke (koje su sastavni dio financijskih izvještaja), izvješće neovisnog revizora i druge obavezne dokumente. Fortenova načelno ne bi trebalo zanimati vlast ništa više nego bilo koje drugo društvo kapitala u privatnom vlasništvu. Međutim, vidimo da to nije tako.

Koliko Vladu zanima Fortenova?

Bilo da se radi o ograničenju vlasničkih prava kroz sankcijske mehanizme, bilo da se radi o kartelskom dogovaranju cijena s Konzumom i drugim velikim trgovcima, izvršna vlast provodi intervencije koje itekako utječu na funkcioniranje ne samo tog trgovačkog društva, nego i tržišta općenito. Najznačajnija intervencija se ipak dogodila donošenjem posebnog zakona, nakon čega je tadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić podnio zahtjev za otvaranjem postupka izvanredne uprave.

Vlada Republike Hrvatske se potom uključila u insolvencijski postupak predlaganjem sudu da imenuje Antu Ramljaka, i kasnije Fabrisa Peruška, za izvanrednog povjerenika. Fabris Peruško je danas glavni izvršni direktor Fortenove. Restrukturiranje je izazvalo mnoge kontroverze, ali su sudovi odbili sve žalbe vjerovnika i manjinskih dioničara.

Danas je Fortenova opterećena vrlo nepovoljnim uvjetima financiranja i problemom sankcioniranog suvlasništva. Za neke okolnosti je Vlada izravno odgovorna, nekima je indirektno doprinijela, a neke su isključiva odgovornost uprave i suvlasnika.

No, ostaje činjenica da je Fortenova sistemski važna tvrtka čije poslovanje javno hvali premijer, premda krši zakon time što mjesecima kasni s objavom revidiranih financijskih izvještaja. Pitanje je i kako to utječe na potragu za novim suvlasnicima i kreditorima.

Prije nego odeš…

Ovisimo isključivo o darežljivosti naših čitatelja. Ukoliko nas želiš financijski podržati, možeš to učiniti putem kartice ili uplatom na naš žiroračun.