Što povezuje učitelje, taksiste i dilere?

Kartel je skupina proizvođača koja se udružila radi smanjenja konkurencije i postizanja viših cijena. Najpoznatiji primjeri su narko karteli i Organizacija zemalja izvoznica nafte, poznatija pod kraticom OPEC. Ali čak i ako nisi diler niti uvoznik nafte, sigurno si tijekom života imao posla s kartelom. Liječnici, ljekarnici, odvjetnici i mnogi profesionalci ne smiju raditi bez licence nadležne komore. Do prije desetak godina, nisi mogao voziti taksi bez da si bio član cehovskog udruženja.

Na slobodnom tržištu, karteli se obično teško održavaju. Rijetki su slučajevi kada mogu efektivno kazniti konkurenta koji krši pravila koja su dogovorili. Kao što je slučaj kod pravih monopola, većina kartela opstaje uz pomoć neke sile. I dok se kod narko kartela radi o sili kriminalnih bandi, kod obveznih komora se radi o sili države. U svakom slučaju, monopolistički položaj uigrane ekipe sužava izbor kupcima, a time i njihovu moć.

Kao i svake predizborne godine, u zadnje vrijeme su aktualni zahtjevi sindikata javnih službi. Skandaloznom su prozvali odluku Ustavnog suda o ukidanju zakonske odredbe na temelju koje su dogovorili veća materijalna prava za svoje članove. Budući da se sindikati bore za prava svih radnika, tvrde da je pravedno tražiti bolje uvjete za one koji plaćaju članarinu. Ali kako je uopće došlo do toga?

Imaš pravo pregovarati s poslodavcem oko uvjeta svojeg rada. Isto tako, imaš slobodu udružiti se s kolegama radi postizanja nekih zajedničkih ciljeva poput veće božićnice. Ali sloboda udruživanja podrazumijeva i slobodu odbijanja udruživanja. Takozvani reprezentativni sindikati ugovaraju kolektivne ugovore u ime svih radnika, bez obzira jesu li članovi ili nisu. Štoviše, njihova se primjena može proširiti i na poslodavce koji nisu sudjelovali u pregovaranju.

Da se razumijemo, u mnogim javnim službama se ne može privući kvalitetan kadar zbog premalih plaća. No, jesi li ikada čuo da je neki nastavnik dobio otkaz zbog loše odrađenog posla? Svi se sjećamo na što je ličila ‘online nastava’, a o tome kako je državna uprava ‘radila od kuće’ za vrijeme lockdowna ne treba trošiti riječi.

Monopolistički položaj sindikata se najbolje očituje kod organizacije štrajka. Nezadovoljan radnik može otkazati ugovor o radu i potražiti drugi posao, ali poslodavcu je zakonom zabranjeno otpustiti radnike koji ne rade jer su u štrajku. Čak i da sindikalni zahtjevi nisu politički popularni, još je gora pomisao na obustavu javne službe. Pogotovo ako ti ta služba čuva djecu tijekom radnog vremena.

Štrajk kojeg su sindikati obrazovanja organizirali 2019. uživao je veliku potporu javnosti. Međutim, iako su sindikalnim čelnicima tada bila puna usta djece i reformi, nitko nije zagovarao diferencijaciju plaća. Profesori matematike i prirodnih znanosti imaju razvijene vještine koje su puno bolje plaćene u informatičkoj i financijskoj industriji. A opet, škole im moraju nuditi jednake plaće kao i nastavnicima drugih predmeta, što dovodi do njihovog kroničnog nedostatka.

Slično je i s kažnjavanjem loših radnika. Bez obzira kakva kvaliteta nastave bila, ako učitelj dolazi redovno na posao, ravnatelj ga praktički ne može otpustiti niti mu smanjiti plaću. Je li moguće očekivati bolju uslugu bez da se stvori prostor za bolje radnike odlaskom onih koji su lošiji?

Kad god nam sindikati tvrde da se bore za bolju javnu uslugu, bilo bi pametno sjetiti se što je škotski ekonomist Adam Smith zapisao prije 250 godina: “Ljudi istog obrta rijetko se sastaju, čak i za zabavu i razonodu, a da se razgovor ne završi zavjerom protiv javnosti ili nekim planom za podizanje cijena.“ Smith nipošto nije bio za zabranu takvih udruženja, dapače. Onome čemu se je protivio su zakoni koji potiču takva udruženja ili, još gore, čine obaveznim.

Sindikat je skupina radnika koja se udružila radi smanjenja konkurencije i postizanja većih plaća. Sindikalni zahtjevi mogu biti legitimni, pa čak i dovesti do kvalitetnije javne usluge u nekim slučajevima. Ali ne možemo zanemariti monopolističku moć koju im pruža radno zakonodavstvo, kao ni ponašanje koje ta moć potiče spram korisnicima njihovih usluga.

Prije nego odeš…

Ovisimo isključivo o darežljivosti naših čitatelja. Ukoliko nas želiš financijski podržati, možeš to učiniti putem kartice ili uplatom na naš žiroračun.