Willy i Nicky pokušavaju očuvati mir

Sljedeće telegrame razmijenili su Nikola II., ruski car i Vilim II., njemački car uoči Prvog svjetskog rata. Dopisivali su se izvorno na engleskom jeziku, a carevi, koji su inače bili bratići, su se potpisivali nadimcima “Nicky” i “Willy”.

Korespondencija je počela u ranojutarnjim satima 29. srpnja, nekoliko sati nakon što je Srbija zaprimila austro-ugarsko proglašenje rata.

Nikola šalje Vilimu
29. srpnja, 1:00

Drago mi je što si se vratio. Tražim tvoju pomoć u ovom ozbiljnom trenutku. Proglašen je nečasni rat protiv nemoćne države. Ogroman je bijes u Rusiji, kojeg i sam dijelim u potpunosti. Predviđam da će me pritisak s kojim sam suočen vrlo skoro nadvladati te da ću biti prisiljen poduzeti ekstremne mjere koje će dovesti do rata. Kako bih pokušao izbjeći katastrofu europskog rata, molim te u ime našeg starog prijateljstva da učiniš što možeš kako bi spriječio pretjerivanje svojih saveznika.
Nicky

Njemački car je poslao sljedeći telegram prije nego je od ruskog primio prvi.

Vilim šalje Nikoli
29. srpnja, 1:45

S najvećom zabrinutošću čujem za dojam kojeg postupanje Austrije protiv Srbije ostavlja u tvojoj državi. Beskrupulozno huškanje koje se godinama odvija u Srbiji rezultiralo je nečuvenim zločinom čijom je žrtvom postao Nadvojvoda Franjo Ferdinand. Duh koji je naveo Srbe da ubiju vlastitog kralja i njegovu ženu još uvijek vlada državom. Sigurno ćeš se složiti sa mnom da obojica, ti i ja, imamo zajednički interes kao i svi vladari da inzistiramo da svi koji su bili moralno odgovorni za to podlo ubojstvo budu kažnjeni kako treba. Politika ne igra nikakvu ulogu u tome.

S druge strane, potpuno razumijem koliko je teško tebi i tvojoj Vladi suočiti se sa skretanjem javnog mnijenja. Zato, s obzirom na drago i iskreno prijateljstvo koje nas čvrsto veže iz daleke prošlosti, dajem sve od sebe kako bih svojim utjecajem potaknuo Austrijance da budu iskreni u pregovorima kako bi se postigao zadovoljavajući dogovor s tobom. S pouzdanjem se nadam da ćeš mi pomoći u mojim naporima kako bih izgladio poteškoće koje bi se još mogle pojaviti.

Tvoj vrlo iskren i odan prijatelj i bratić
Willy

Vilim šalje Nikoli
29. srpnja, 18:30

Zaprimio sam tvoj telegram i dijelim želju da se očuva mir. Ali kao što sam ti objasnio u svom prvom telegramu, ne mogu smatrati postupanje Austrije protiv Srbije “nečasnim” ratom. Austrija zna iz iskustva da su srpska obećanja na papiru potpuno nepouzdana. Iz mog razumijevanja, postupanje Austrije se mora shvatiti kao težnja prema punom jamstvu da će srpska obećanja postati stvarne činjenice. Ovo moje razumijevanje proizlazi iz izjave austrijskog kabineta da Austrija ne želi pokrenuti ikakvo teritorijalno osvajanje ne štetu Srbije. Prema tome, mislim da bi bilo sasvim moguće da Rusija ostane sa strane u austrijsko-srpskom sukobu bez da podvrgne Europu najstrašnijem ratu kojeg je ikad doživjela. Mislim da je direktan sporazum između tvoje Vlade i Beča moguć i poželjan, i kao što sam ti već javio, moja Vlada i dalje radi na poticanju takvog sporazuma. Dakako da bi Austrija smatrala vojne mjere od strane Rusije katastrofom koju obojica želimo izbjeći te bi ugrozile moj položaj kao medijatora što sam spremno prihvatio na tvojoj molbi za mojim prijateljstvom i mojom pomoću.
Willy

Nikola šalje Vilimu
29. srpnja, 20:20

Hvala ti na pomirljivom i prijateljskom telegramu. S druge strane, tvoj veleposlanik je danas prenio službenu poruku mom ministru u potpuno drugačijem tonu. Molim te da pojasniš ovu razliku! Bilo bi ispravno da se austrijsko-srpski problem preda Haaškoj konferenciji. Vjerujem u tvoju mudrost i prijateljstvo.
Tvoj dragi Nicky

Nikola šalje Vilimu
30. srpnja, 1:20

Hvala ti puno na brzom odgovoru. Večeras šaljem Tatiščeva s uputama. Vojne mjere koje su trenutno stupile na snagu odlučene su prije pet dana iz obrambenih razloga na temelju austrijskih priprema. Iz dubine srce nadam se da ove mjere neće ni na koji način utjecati na tvoj položaj medijatora kojeg visoko cijenim. Trebamo tvoj jaki pritisak na Austriju kako bismo postigli sporazum.
Nicky

Vilim šalje Nikoli
30. srpnja, 1:20

Puno ti hvala na telegramu. Nemoguće je da je izražaj mog veleposlanika bio u suprotnosti s tonom mog telegrama. Grof Pourtalès dobio je uputu skrenuti pozornost tvoje vlade na opasnosti i ozbiljne posljedice mobilizacije; isto sam napomenuo u svom telegramu tebi. Austrija je mobilizirala samo protiv Srbije, i samo dio svoje vojske. Ukoliko, kao što je sada slučaj, prema komunikaciji tebe i tvoje Vlade, Rusija mobilizira protiv Austrije, ugrozit će se, ako ne i upropastiti moja uloga medijatora koju si mi povjerio, i koju sam prihvatio na tvoju izričitu molbu. Cijela težina odluke pada sada isključivo na tebe i moraš snositi odgovornost za mir ili za rat.
Willy

Vilim šalje Nikoli
31. srpnja

Pozivom na moje prijateljstvo i molbom za pomoć, počeo sam posredovati između tvoje i austro-ugarske Vlade. Dok se ovo odvijalo, tvoja vojska se mobilizirala protiv Austro-Ugarske, mog saveznika. Prema tome, kao što sam ti već i istaknuo, moja medijacija je postala iluzorna.

Ipak sam nastavio svoje aktivnosti. Sada sam primio autentične vijesti o ozbiljnim ratnim pripremama na mojoj istočnoj granici. Odgovornost koju imam za sigurnost mog carstva prisiljava me da poduzmem preventivne obrambene mjere. Otišao sam do krajnjih granica u svojim pokušajima da očuvam mir u svijetu. Neće se na mene svaliti odgovornost za katastrofu koja sada prijeti čitavom civiliziranom svijetu. U ovom trenutku još uvijek ju možeš spriječiti. Nitko ne prijeti časti i moći Rusije, koja bi mogla pričekati rezultat moje medijacije. Moje prijateljstvo s tobom i tvojim carstvom, koje mi je prenio djed sa svoje smrtne postelje, sam uvijek smatrao svetim i iskreno sam često podupirao Rusiju kada je bila u ozbiljnoj nevolji, naročito u njezinom zadnjem ratu.

Još uvijek možeš očuvati mir u Europi, ako Rusija pristane zaustaviti vojne mjere koje moraju ugroziti Njemačku i Austro-Ugarsku.
Willy

Ovaj telegram poslan je prije nego što je zaprimljen prethodni.

Nikola šalje Vilimu
31. srpnja

Srdačno ti zahvaljujem na medijaciji zbog koje se još uvijek nadam da bi sve moglo završiti mirnim putem. Tehnički je nemoguće zaustaviti naše vojne pripreme koje su bile obavezne s obzirom na mobilizaciju Ausrije. Daleko od toga da želimo rat. Sve dok se u ime Srbije odvijaju pregovori s Austrijom, moji vojnici neće napraviti ništa provokativno. Dajem ti svoju časnu riječ. Ulijevam svoje puno povjerenje u Božju milost i nadu u tvoje uspješno mirenje u Beču za dobrobit naših država i za mir u Europi.
Tvoj odani Nicky

Ubrzo nakon što je poslan prethodni telegram, njemački kancelar je poslao Rusiji ultimatum sa zahtjevom da u roku od 12 sati “zaustavi sve vojne mjere protiv Austro-Ugarske i nas”.

Nikola šalje Vilimu
1. kolovoza

Primio sam tvoj telegram. Razumijem da moraš mobilizirati ali želim od tebe dobiti isto jamstvo koje sam dao tebi, da ove mjere ne znače rat i da ćemo nastaviti s pregovorima za dobrobit naših država i univerzalni mir kojeg svi tako srdačno želimo. Naše dugo dokazano prijateljstvo mora uspjeti, uz Božju pomoć, u sprječavanju krvoprolića. S nestrpljenjem ali pun pouzdanja čekam tvoj odgovor.
Nicky

Vilim šalje Nikoli
1. kolovoza

Hvala ti na telegramu. Jučer sam tvojoj vladi istaknuo jedini način na koji se može spriječiti rat. Iako sam zatražio odgovor do podneva danas, još uvijek nisam primio telegram od svojeg veleposlanika s odgovorom tvoje Vlade. Prema tome, dužan sam mobilizirati svoju vojsku.

Trenutačan, pozitivan, jasan i nedvosmislen odgovor od tvoje vlade je jedini način za spriječiti beskrajnu muku. Dok ne primim takav odgovor, ne mogu razgovarati o predmetu tvog telegrama. Uistinu, dužan sam te zatražiti da odmah narediš svojim trupama da nipošto ne počine ni najmanji prijestup preko naših granica.
Willy

Istu večer, njemački veleposlanik u Sankt Peterburgu uručio je ruskom ministru vanjskih poslova proglašenje ratnog stanja.

Prije nego odeš…

Ovisimo isključivo o darežljivosti naših čitatelja. Ukoliko nas želiš financijski podržati, možeš to učiniti putem kartice ili uplatom na naš žiroračun.