Tražimo da Ustavni sud poništi uredbe zbog koje HEP gubi milijarde

Centar za ekonomsko obrazovanje podnio je u srijedu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

U ožujku ove godine, Vlada je odredila najviše cijene u opskrbi električnom energijom, toplinskom energijom i plinom, a radi se o nastavku mjera donesenih još prošle godine uslijed povećanja cijena na tržištu. Te mjere su doprinijele rekordnom gubitku HEP grupe od 5,7 milijardi kuna (760 milijuna kuna) prošle godine, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja svaki mjesec isplaćuje ostalim opskrbljivačima razliku do ugovorene, tržišne cijene.

U prijedlogu se navodi da uredba nije donesena u skladu sa Zakonom o energiji, zbog čega krši ustavnu odredbu prema kojoj propisi moraju biti u skladu sa zakonom i s Ustavom. Zakonom je propisano da se mjere mogu propisati u slučaju poremećaja na domaćem tržištu zbog neočekivanog ili neprekidnog manjka energije, neposredne ugroženosti, neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda ili tehnoloških katastrofa (krizne situacije). Međutim, u uredbi nije navedena niti jedna od tih okolnosti.

U obrazloženju prijedloga uredbe, Ministarstvo gospodarstva je navelo da je agresija Rusije na Ukrajinu poremetila svjetski energetski sustav, prouzročila teškoće zbog visokih cijena energije i povećala zabrinutost u pogledu energetske sigurnosti. Dodali su da proglašavanjem sankcija Europskoj uniji na uvoz ugljena i nafte, EU ostaje bez velikog dijela opskrbe koju u kratkom roku treba nadoknaditi.

Suprotno obrazloženju Ministarstva gospodarstva iz ožujka, upravo je Vijeće Europske unije zabranilo uvoz ugljena i nafte iz Rusije i to sankcijama koje je donijela još prošle godine. Cijene plina i električne energije na europskim burzama dosegle su vrhunac u kolovozu 2022. kao posljedica povećane potrage za substitutima uslijed sankcija, ali i zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1.

Ministarstvo je istaknulo da su kupci postali izloženi opasnosti da energije neće biti u dostatnim količinama, ali ovih dana svjedočimo intenzivnoj javnoj raspravi o tome da su skladišta plina puna te da HEP svakim danom stvara nove gubitke zbog obaveza iz osporavane uredbe. Nestašica bi bilo upravo zbog administrativnog određivanja cijene ispod tržišne, kada ministarstvo ne bi nadoknađivalo razliku privatnim opskrbljivačima, odnosno HEP radio gubitak.

Vlada je uredbom osigurala socijalni mir uslijed povećanja cijena energije i to ponosno ističe na svakom računu koji se šalje kupcima. Međutim, najveći šok na tržištu se dogodio nakon što je Vlada, zajedno s ostalim članicama Vijeća EU, proglasila zabranu uvoza iz zemlje koja je bila jedan od najznačajnijih ponuđača na tom tržištu.

Tržišne intervencije moraju biti utemeljene na zakonu, a dosadašnje mjere su financijski devastirale HEP. Investicijski potencijal koji je nepovratno izgubljen osjećat ćemo godinama kroz više cijene i veće poreze.

Prije nego odeš…

Ovisimo isključivo o darežljivosti naših čitatelja. Ukoliko nas želiš financijski podržati, možeš to učiniti putem kartice ili uplatom na naš žiroračun.